Hur tjock ska yogamattan vara?

Flera saker avgör hur tjock din yogamatta ska vara.

  • Balans. Vi säljer inga mattor tjockare än 6 mm, eftersom underlaget blir instabilt. Du behöver kunna känna golvet genom mattan och att du står stabilt.
  • Dämpning och komfort. Det finns en anledning att vi inte brukar yoga direkt på golvet  – det blir halkigt, alltför hårt och kan göra ont. En av yogamattans funktioner är att dämpa och göra yogaträningen bekväm. Om du dessutom har värk i kroppen kan du välja en lite tjockare matta som dämpar extra mycket. Utöver rätt matta, kan du dämpa än mer i krävande yogaställningar, genom att komplettera med till exempel en yogafilt ovanpå mattan.
  • Var ska du ha yogamattan? Om du bara ska yoga hemma kan du lyxa till det med en tjock matta. Bär du med dig mattan till yogaklasser eller reser med den, behöver du välja en matta i en storlek och vikt som är smidig att bära med sig. Du tröttnar snabbt på att släpa på en för tjock och tung matta.

Resematta

Resemattorna är extra tunna, så att du lätt kan packa med dem till jobb eller semester. 1,8 mm är den tunnaste mattan.

Till resemattorna

Standardmatta

De allra flesta av våra mattor är 4 mm tjocka. Helt enkelt för att det passar de allra flesta yogis.

Till våra 4 mm-mattor: Evolution. Suregrip. Tree. Studio (4.5 mm).

Lyxmatta

För den som har problem med knän, ont i kroppen eller bara vill ha det lite extra mjukt och gott. Kanske utövar du en yogaform med många liggande och sittande ställningar – då är det skönt med en tjockare matta.

Till lyxmattan Evolution 6 mm

Den gyllene medelvägen
Studiomatta 3 mm

Studiomattan är en familj av mattor som finns i olika tjocklekar. Det hörs på namnet att den passar bra för yogastudior och det är också denna matta vi själva har valt att ha i klassuppsättning på våra yogakurser i Göteborg. Anledningen är att den är tålig och håller länge, går att tvätta i maskin, är relativt liten och lätt att förvara. Det är funktioner som förstås är till glädje även för yoga hemma. 3 mm är tillräckligt tjockt för att dämpa mot golvet, samtidigt som mattan inte tar så mycket plats hoprullad. Den perfekta medelvägen, helt enkelt.

Till studiomatta 3 mm

Se alla våra yogamattor här!